Две проверки се провеждат в детска ясла заради видими следи от физическо насилие върху дете. Прокуратутрата и общината в Ловеч разследват обвиненията на родителите, че 2-годишното им момиченце е наранено в детското заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

Синини и кръвонасядания забелязва майката на втория ден, след като детето започва да посещава яслата в началото на октомври. Поведението на дъщеря й рязко се променя.

Директорката на яслата отхвърля твърденията и смята, че пораженията могат да бъдат получени навсякъде.

Снимка: btvnovinite.bg

2- годишното момиченце е посетило е яслата точно два дни, тъй като още на втория ден, майката открива синина по тялото на дъщеря си и повече не я води тук.

Маргарита Стоянова усетила, че нещо се е случило в детето й, когато се опитала да го изкъпе.

„При което тя започна да пиши, да си дърпа памперса, да си дърпа панталонките, да ми повтаря: „Не пипай дупето, не в банята, не ме мий” и изпадна истерия.", спомня си Маргарита.

„След като я съблякох, забелязах на дясното й рамо синина, доста голяма синина, но в този момент аз реших, че нещо се е ударила или е паднала в яслата", разказва майката на пострадалото дете.

Съмненията за насилие дошли след консултация с личния лекар, която ги посъветвала да потърсят съдебен. Констатацията е категорична - синините са от стискане с пръсти, а охлузването - от нокът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не могат да се получат от падане на детето - то трябва да падне с главата надолу, за да се случи това нещо. И ще има изменения по главата, не по рамото. Даже да има колан на детенце, няма да бъде такова, ще има лентовидно насядане, ако има нещо внезапно спиране и притискане. Това са петнисти, едно до друго и отговарят на стискане от пръсти” категорична е съдебният лекар Мери Каземба.

Съмненията на майката са, че насилието е в яслата, защото детето променило поведението си два дни след като постъпва там. Отказана й е среща с персонала. Ние успяхме да се срещнем с медицинските сестри.

Детето е напуснало яслата здраво, категорични са сестрите от втора група.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първо нямаме навика да ги хващаме тука. Значи аз, когато го хващам, хващам детенцето за ръката. Това е нетипично за мен, първото, нетипично място за хващане”, казва мед. сестра Екатерина Христова и добавя, че същото се отнася за нейните колежки.

Директорката на детската ясла Магадалина Баева обещала вътрешна проверка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Екипа ми е много сериозен, много отговорен с дългогодишен стаж, не е имало никакви оплаквания досега”, казва Баев, която смята, че синините по детето може да са получени другаде.
Снимка: btvnovinite.bg

Проверката на прокуратурата по случая трябва да приключи до месец.След разгласяването на случая от общината се самосезираха и обещаха независима проверка.