Работи ли някой с хората, излежали присъдите си, за да не се върнат към престъпното си минало?

След дълги години години в затвора, множество присъди за кражби, грабежи и посегателства, 33- годишният Бранимир е отново на свобода. Малко след като излиза, нахлува в дома на Младена - на 83 от село Сумер.

"Дойде на вратите и почна да тропа и ми каза: "Дай пари, че ще те убия!" (…) Той дърпа от едната страна, аз от другата“, споделя Младена Самсонова, жител на с. Сумер:

На помощ идват синовете й. Мъжът е добе познат на селото. Последното си престъпление той извършва в условията на опасен рецидив.

Снимка: bTV

Според специалисти адаптация на излезлите от затвора липсва.

„Всички опити, които бяха правени до момента, това да се поеме от неправителствени огранизации в годините назад бяха опорочени именно от служителите, заети в затворническата администрация“, каза Калин Гайданжиев, психолог, бивш служител на Централен софийски затвор.

Снимка: bTV

„Той няма къде да отиде, няма средства, няма къде да работи, остава гладен“, обясни Лидия Митрофанова, кмет на с. Сумер.

А за да се прекъсне порочният кръг, е небходимо друго.

„Лишеният от свобода вътре да получи небоходимата помощ, да му се намери работа, да преосмисли по някакъв начин това, което е направил и престоя си вътре и след като излезе навън, да му бъде подсигурен екзистенциалния минимум и той да рестартира живота си“, каза още Гайданжиев.

Снимка: bTV

През 2019 г. в затворите в България са влезли близо 19 хиляди души. 15 хиляди от тях само за 1 година. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!