Кметът на Пловдив Иван Тотев отхвърли твърденията, че притежава хотели, като подчерта, че разликата е в числото, което трябва да бъде единствено.

В предаването „Тази събота” по bTV той обясни, че има един хотел, който семейна фирма купила по време на масовата приватизация през 1999 г.

„Имаме хотелиерски бизнес, в момента с хотела се занимава брат ми,” допълни Иван Тотев. Той отдава избирането си за кмет на Пловдив и на факта, че се занимава с частен бизнес от 1990 г., и се похвали, че в момента фирмата му осигурява прехрана за 100 семейства.

Кметът не изрази тревога от исканата му оставка и заплахата от протестиращите, че го очаква съдбата на Кирил Йорданов от Варна. Според него оставката не е актуален проблем на Община Пловдив.

Иван Тотев не се съгласи и с мотивите на недоволните граждани от увеличението на местните данъци. Той се съгласи, че процентното изражение на ставките звучи внушително, но веднага посочи, че „истината е в базата”, която била твърде ниска.

„Данъците в Пловдив не са по-високи в сравнение с данъците на другите българи, животът в Пловдив не е по-скъп, условията за живот в града обаче са по-добри,” категоричен е кметът.

Той сподели, че не очаква масово участие на граждани на протести в неделя, въпреки че в администрацията са получени три заявления за протести. „Вероятно ще има към 20-30 души, които протестират традиционно,” коментира Иван Тотев и отбеляза, че сред тях „сигурно има и представители на шестата раса”.

Кметът на Пловдив избегна отговор на въпроса при какви условия би подал оставка.

Той се похвали с приноса си към инфраструктурата на Пловдив и посочи, че столичният кмет Йорданка Фандъкова не може да го изпревари, въпреки старанието си с преустройството на бул. "Витоша".