Състав на Районния съд във Враца оправда братята Иван и Десислав Дамянови – Поничките, обвинени в хулиганство с особена дързост и цинизъм при скандала с починалия 18-годишен Тодор Йорданов.

Братята първоначално бяха задържани и обвинени, че са предизвикали смъртта на младежа по непредпазливост след нанесения му от тях побой на 12 януари 2016 г. След обществения отзвук по случая Иван и Десислав Дамянови получиха по-тежко обвинение – за умишленото убийство. Петорна съдебно-медицинска експертиза обаче доказа, че при спречкването между тримата Тодор е получил леки наранявания, а смъртта е настъпила следствие на тежко наследствено сърдечно заболяване.

Така братята Дамянови останаха с обвинения, че при спречкването са проявили хулиганство с особена дързост и цинизъм, а Десислав бе обвинен и че е счупил огледалото на автомобила, управляван от Тодор.

Съдебното дело започна на 10 януари по съкратената процедура. На второто заседанието днес, проведено при закрити врата, бяха изслушани вещи лица и приети назначените експертизи, съобщи говорителят на съда Вероника Бозова. Тя допълни, че делото е завършило, след като не имало искания за разглеждане на допълнителни доказателства от страните.

По време на заседанието днес стана ясно, че следи от побой по тялото на момчето не е имало, докато Поничките били бити с бокс. Така и не се разбра какво има на кадрите, заснети от видеокамера в близост до мястото на инцидента, съобщи кореспондентът на bTV.

Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Окръжен съд във Враца през следващите 15 дни.

Снимка: bTV

18-годишният Тодор почина след бой с братята на пешеходна пътека в центъра на Враца. До боя се стигнало след спор за предимство.

Единият мъж е държал Тодор, докато вторият му е нанасял побой. Впоследствие се оказа, че младежът пък имал бокс.

Появи се и видео, на което се вижда, че момчето стои на краката си и в един момент се свлича на земята.

Прокуратурата повдигна обвинение на двамата братя, че вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда по непредпазливост са причинили и смъртта на младежа.

Във Враца започнаха протести срещу насилието.

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати в града екип от Върховна касационна прокуратура, който да провери работата на местните прокурори по случая.

Обвинението на двамата заподозрени беше променено в съучастие в предумишлено убийство по хулигански подбуди. Те обаче бяха пуснати под домашен арест.

Междувременно стана ясно, че преди три години починалият младеж е посещавал кардиолог. Лекарят е установил, че Тодор има аритмия, но това не е опасно и момчето не се нуждае от никакво лечение. Пред bTV майката и братът на Тодор бяха категорични, че той не е страдал от сърдечни проблеми.

Мъжът, който е оказвал първа помощ на Тодор, след като се е свлякъл на земята, обаче разказа пред екипа ни, че тогава е реанимирал, защото е видял симптоми за инфаркт.

Заключението на първата аутопсия пък беше, че момчето е починало от храна, попаднала в белия дроб.