Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов, предаде БГНЕС.

Основният аргумент за решението е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която като принципал на "Автомагистрали" иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете. Освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

Съдът постанови, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане само след разрешаване на спора между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

В допълнение според проверка на "Сметната палата", държавното дружество е получило от над 4 млрд лв. от поръчки в нарушение на изискванията на закона, а от общо 14 договора с държавата за период от пет години, шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка.

Комитова неведнъж съобщи, че иска да се раздели със старото ръководство на "Автомагистрали" цивилизовано. Директорът на компанията Стоян Беличев пък уточни, че е готов да предаде поста, стига смяната да стане по всички изисквания на закона.

Десислава Христова, която е част от новоназначеното ръководство на "Автомагистрали", каза, че ще участва и в евентуалния нов конкурс.

"Вероятно ще продължим да присъстваме на база заповедта на министъра за проверка анализ, имаме място в дружеството чисто физически, имаме право да разглеждаме документи и така нататък, ще продължим по този начин. Срещаме се и говорим нормално не сме малки деца да се сбием, но за мен това е унизително за тях", заяви Христова.

Самият Стоян Беличев не бе открит за коментар. А от ГЕРБ бяха лаконични: „Дори и изчегъртването трябва да се прави законосъобразно!“, заяви Томислав Дончев.

Държавното дружество "Автомагистрали" е отговаря за ремонта, поддържането и изграждането на нови участъци на магистрали. Сред текущите проекти е реконструкцията на "Тракия" при Стара Загора и завършването на "Хемус".