Съдът спря премахването на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

"За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира. Видяхте вчера имаше интересен случай, в който целият екип беше излязъл в отпуск. Това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда с искане за спиране на изпълнението и след няколко часа след подаването на жалбата, съдът, който само преди 3 месеца разреши и допусна предварителното изпълнение и премахването на незаконните сгради, вчера е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда", заяви Фандъкова.

Мотивите на съда са, че градушка може да наруши целостта на автомобилите, уточни главният архитект на София Здравко Здравков.

„В решението има изключителна загриженост към автомобилите, не към незаконното строителство. Същият този съдийски състав февруари месец, когато даде своето допускане по отношение на изпълнението на заповедта, не беше преценил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове“, коментира арх. Здравков.