Софийският апелативен съд разреши екстрадирането на бившия румънски министър Елена Удря в Румъния. Искането бе отправено от румънската държава във връзка с издадена Европейска заповед за арест по повод произнесена ефективна присъда от 6 години затвор за Удря по обвинение в корупция 

Тя бе задържана на граничен пункт “Кулата” на 8 април.

Според решението на апелативния съд, което е окончателно, има достатъчно факти, които сочат, че в Румъния са отчетени нарушения по делото, водено срещу Удря, и румънските власти са предприели редица стъпки за тяхното отстраняване, включително и право на възобновяване на процеса, какъвто в момента се разглежда в съда там. Българският съд не може да постави под съмнение неприкосновеността на румънските си колеги, разглеждали делото срещу Удря, записаха в мотивите си магистратите днес.

Снимка: БГНЕС

Не беше лесно за нас да вземем това решение и не защото някой се е опитал да повлияе решението на съда, а защото направихме необходимото да изясним всичко възможно по този случай, заяви след решението докладчикът по делото съдия Светла Букова.