Софийският градски съд призна за невиновни подсъдимите Божидар Проданов и Ирен Вълев. Двамата бяха обвинени за смъртта на арестанта Пламен Куцаров.

Съдът отхвърли като неоснователни и предявените от наследниците граждански искове. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок от днес, съобщиха от СГС.

В началото на 2009 г. бе образувано емблематичното дело за полицейско насилие за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров. Той издъхна през януари същата година в буса на антимафиотите, точно преди да му бъде повдигнато обвинение за съучастие в отвличане.

След две години разследване, едва през февруари 2011 г., Софийската градска прокуратура прати на съд двама антимафиоти от дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" (ПОТП) - Ирен Вълев и Божидар Проданов. Те са обвинени, че са злоупотребили с власт и са причинили смъртта му по непредпазливост.

МВР тогава призна вина по случая „Куцаров”, който починал след разпит с детектор на лъжата.

За смъртта на арестанта беше поискана втора експертиза. Според първата Куцаров е починал от оказано насилие, а в стомаха му е намерен амфетамин, който не бил разграден.

Според тройна съдебно-медицинска експертиза причината за смъртта е остра кислородна недостатъчност. Без видими травматични наранявания, т.е. така наречената асфикция. Кислородът и притокът на въздух към белия дроб на Пламен Куцаров е спрял за съвсем кратък период от време", съобщи преди време адвокатът Тодор Апостолов.

Виолета Ницова, приятелка на починалия, съобщи, че Пламен не е употребявал никакви наркотици и не е страдал от заболявания. По думите й полицаите са й съобщили, че Куцаров е починал от стрес.