Върховният административен съд (ВАС) санкцията от 104 240 лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията на "ПОД Алианц България" за нелолялно привличане на клеинти. Пенсионно осигурителното дружество е прибегнало до недобросъвестните практики през 2011 г.

Според антимонополния орган, на практика "ПОД Алианц България" АД е организирало облекчена процедура в нарушение на нормативните изисквания за прехвърляне на средства между фондовете. Това е ставало чрез извършване на неприсъствени заверки на заявления на осигурени лица за промяна на участието и прехвърляне на средства.

ВАС в мотивите си посочва, че осигурителните посредници не само са разяснявали на потенциалните клинети предимествата на дружеството, но и са подпомагали са ги при попълването на заявленията, а в някои случаи и на осигурителните договори, като лицата само са подписвали формулярите, а представляващите „Алианц България” са ги вземали и предавали.

От КЗК посочиха, че през 2014 г. 78% от решенията й са окончателно потвърдени от ВАС. 14 % са върнати за преразглеждане, а само 8 % са отменени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!