Съдът отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Решението е по искане на Специализираната прокуратура, която преди дни му повдигна второ обвинение за присвояване на над 22 хил. лв.

Съдът прие, че заемайки поста той може да повлияе на разследването на деяния, извършени от него в качеството му на длъжностно лице.

Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев ден, след като на 30 август 2019 г. го привлече привлече към наказателна отговорност по второ дело – за длъжностно присвояване на 22 137 лв.

Радев беше обвинен в това, че през декември 2018 г. на два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си.

По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 хил. лв.

Близо два месеца преди това – на 18 юни 2019 г., Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп. В качеството му на длъжностно лице той обещал 30 хил. лв на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет.

Първоначално съдът го задържа под стража, по-късно измени мярката му за неотклонение в "Домашен арест".

На 29 август 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радев парична гаранция от 70 хил. лв, която не подлежи на обжалване.

Потърсихме Радостин Радев на мобилния му телефон за коментар, но не го открихме.