Седмица, след като ги лиши от двореца „Царска Бистрица“, Темида нанесе нов удар на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Според решение на Софийския окръжен съд от 28 август т.г., те трябва да предадат на държавата ловната хижа „Саръгьол“ в Рила, пише 24 часа.

Магистратите посочват, че обектът е изграден върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата.

Съдът е отхвърлил предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение от по 15 000 лева, защото са ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 г. до 30 май 2011 г. ОС-София е приел, че те са получили имота от държавата по силата на заповед на областния управител на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание.

За да отхвърли исковете, съдът се е позовал и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Също така е отхвърлена претенцията на Симеон Втори и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения. „Тъй като те са недобросъвестни владелци, законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения”, се казва в решението.

В контекст

Хижата “Сарьгьол” е един от трите имота на българския цар, за които държавата води дела в окръжния съд. Останалите са резиденцията “Ситняково” и “Царска Бистрица”. Има и дело за 66 гори в община Самоков.

Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон - Олимпи Кътев, ги деактува, припомня 24 часа.

“Саръгьол” има централна сграда с 14 стаи, кухня и столова - общо 454 кв. м. Другата сграда е от 142 кв.м, конюшня и караулно помещение, построени върху обща площ от 2597 кв. м.