Пловдивският апелативен съд отмени предсрочното освобождаване на Любомир Трайков. Това съобщи кореспондентът на bTV в региона. 

Преди месец мъжът, който през ноември 2016 г. уби трима души, след като джипа му се вряза с почти 100 км в час в завиващ автомобил, беше освободен предсрочно от затвора с решение на Пловдивския окръжен съд.

Любомир Трайков трябваше да излежи 5-годишна ефективна присъда, но след решението на Пловдивския окръжен съд - от наказанието му бяха съкратени 1 година, 4 месеца и 9 дни предсрочно. Част от мотивите на съда бяха, че Трайков е получил добра характеристика от началника на затвора, имал 7 награди по време на престоя си зад решетките, работел и участвал в групови и индивидуални занимания. Помогнал е финансово на семейството на една от жертвите.

Сред убитите от Трайков беше баща на 3 малолетни деца. По време на катастрофата Трайков е бил с 0,80 промила алкохол в кръвта.

Днес Пловдивският апелативен съд отмени решението на по-ниска инстанция и Трайков трябва да излежи цялата присъда.

В мотивите на определението си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно Любомир Трайков е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание. Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно, че е дал доказателства за своето поправяне.