Дело за бреговата ивица край така наречените летни сараи на Ахмед Доган, в парк "Росенец". От пет месеца ивицата е готова за вписване в кадастъра като "плаж", но първо трябва да се произнесе Административният съд в Бургас. 

Категоризирането на плажа е обжалвано от фирма, претендираща, че е собственик на двуетажна сграда на пясъка, обявена за незаконна. Според адвокатите на фирмата това е самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти.    

"Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт", заяви Цена Вичева – адвокат в Службата по геодезия, картография и кадастър. 

Снимка: btvnovinite.bg

Съдът днес отложи делото, заради липса на вещи лица, които да изготвят двете поискани експертизи. 

bTV поиска мнението на независимия геодезист инж. Атанас Иванов – Камара на инженерите по геодезия.

"Така като го гледам, отговаря на 99% от определението - има пясък, има море, има чакъл, има седименти, т.е. това е морски плаж", обясни той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно са влезли в сила заповеди за събаряне на две от постройките в т. нар. сараи. 

"Триетажна постройка върху скалите е с неизвестен собственик, което е видно и от констативния протокол, и трябва да бъде съборена за сметка на държавата. 

Вторият обект е будка на охраната. Общинската фирма е подала оферта за премахването. Цената е 58 000 лева. Сега областната управа ги чака от Министерски съвет.