Софийският градски съд обяви КТБ в несъстоятелност и неплатежоспособност и наложи запор на всичките й активи. Оттук нататък кредиторите на банката започват да търсят парите си. Властта обеща да няма привилегировани.

Съдът определи за началната дата на несъстоятелността на банката - 6 ноември 2014 година, въпреки че БНБ настояваше началната дата да бъде 30 септември. Датата бе много важна за всички вложители, които за да си спасят парите в банката направиха така наречените цесии. Това са прехвърляния на депозитите им на други фирми.

Цесиите преди 6 ноември са законни – другите горят.

„Това е началото на един много дълъг и сложен процес искам да ви уверя, че временните синдици ще подложат на оспорване всички сделки които привилегироват едни кредитори пред други”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Най-голям кредитор на банката е фонда за гарантиране на влоговете. Синдиците сега ще опитат да съберат нещо от раздадени лоши кредити за над 3 и половина милиарда лева.

Решението на съда може да се обжалва.

Най-културният вложител

Една от широко обсъжданите в публичното пространство и в интернет цесии е тази на министъра на културата Вежди Рашидов. Непотвърдени документи за нея бяха публикувани в блога на финансовия журналист Мирослав Иванов.

Документите за цесиране на вземанията на Рашидов от банката са от октомври 2014 г.. Той има да получава от КТБ близо два милиона и половина лева.

„Искам да ви уверя, че цесията на Рашидов е законна, но ако в резултат на нея г-н Рашидов се оказва привилегирован кредитор на КТБ, ние ще положим всички усилия и ще ви поканим след няколко дни, това ще бъде една от първите атакувани пред български съд сделки... Ще положим всички усилия и едни или други сделки, които увреждат имуществото на КТБ, да бъдат оспорени”, подчерта Горанов..

Източници от министерството на културата съобщха, че Вежди Рашидов няма да кометнира парите си, защото са лично негови. Още миналата есен той обясни, че не е вярно, че си е спасил парите.