Административният съд в Стара Загора е обявил ареста на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, за незаконосъобразен, научи bTV.

Според съда към момента на ареста няма данни и информация Георги Георгиев да е извършител на нападението.

Защитата на Георги Георгиев е подала жалба, в която посочва, че в заповедта не са посочени фактически доказателства за извършване на деянието. Не са изложени и мотиви за задържане към момента на ареста му в края на юли 2023 година.

Заради тези съображения съдът счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения и Георгиев е задържан необосновано.

Обвиняемият за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора беше задържан на 30 юли 2023 година.

Първоначално беше задържан за 72 часа, но след обжалване беше пуснат на свобода под гаранция от съда. Случаят тогава определен като „лека телесна повреда“. По-късно беше променена на „средна“.

В края на юли миналата година Районният съд в Стара Загора реши Георгиев да остане в ареста.

Сега Административният съд в Стара Загора реши окончателно той да излезе:

„В случая е видно, че нито в самата процесна заповед се съдържат такива данни и информация, нито от съдържащите се в преписката писмени доказателства, представени пред РС, се установява, че към момента на издаване и връчване на заповедта за задържане, нито към момента на фактическото задържане на лицето в 08:15 часа на 30.07.2023 година, е имало данни по смисъла на закона за извършено престъпление по чл. 144, ал.3, вр. с ал. 1 от НК от Георги Георгиев или такава за съпричастност от негова страна към това престъпление“.