Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители. Това решение идва след запитване от Административен съд София-град.

„Веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство“, казва от съда на ЕС, цитирани от ЛГБТИ организацията „Действие“.

Решението е във връзка със заведено дело от адвокат Деница Любенова заради отказ на Столична община, район „Панчарево“, да издаде акт за раждане на 2-годишно момиченце с име Сара.

Детето живее в Испания с двете си майки, като едната е българка, и продължава да бъде без документ за самоличност.

Решението на съда в ЕС предстои да бъде приложено от АССГ и администрацията в България да се задължи да издава такива документи.

„Решението е базирано на принципите, на които е изграден ЕС, а също и с това, че всички европейски граждани следва да бъдат третирани еднакво. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете ѝ майка“, посочва адвокат Любенова.

Семейството на Сара споделя, че са развълнувани, че най-накрая ще получат документи.

„За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа и накрая това може да се случи. Това е огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа“, посочват майките на детето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!