Тръгна делото срещу Десислава Иванчева. Бившата кметица на „Младост” е обвинена за вземане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Съдът започна с разпита на свидетели. В началото на разследването Десислава Иванчева показа извадки от СРС-тата с инициалите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Александър Ваклин обаче отрече да ги познава.

Повече от 3 часа продължава делото. Показания дадоха един от мениджърите във „Ваклин груп” Галя Георгиева, която обясни как преписките са били блокирани и колко трудно е било на строителния предприемач да продължи проекта си в „Младост”.

Разпитана беше и съпругата му – Полина Ваклин, която даде същите разяснения и заяви пред съда, че е останала с впечатление, че в общината в „Младост” и конкретно Десислава Иванчева иска не проекти, а нещо повече от тяхното семейство.

В момента Александър Ваклин дава показания пред съда.

Той още в началото на делото заяви, че са му искани огромни суми, подкуп от 500 000 евро, 70-те хиляди, които полицията откри в автомобила на Десислава Иванчева били само първата вноска по тази огромна сума.

Десислава Иванчева в началото пък контрира, че по делото са замесени имената на политици, визирайки Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но Ваклин пък отрича, че ги познава.

Откъде да ги познавам, виждал съм ги само по телевизията. Може би вие сте ги виждали много по-често на живо, аз никога. Проектът е още по инстанциите. – Върнаха ли ви парите? –  Не, седят в съда. На всеки му е проблем, когато не му връщат парите, но все пак всеки си е поел някакъв ангажимент към обществото”, заяви Александър Ваклин.

„До момента няма никакви събрани доказателства за това, че е поискан подкуп, че госпожа Иванчева е поискала подкуп. Страшното е за нашето общество, че, ако по подобен начин се повдигат обвинения, аз лично не искам да живея в тази държава”, заяви Ирен Савова, адвокат по делото.

Преди заседанието Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова, както и посредникът Петко Дюлгеров, се възползваха от правото си да не дават на този етап показания по делото пред съда.