Софийският районен съд даде ход на делото на депутата от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ. Процесът започна в отсъствието на двамата политици – те бяха представени от адвокатите си.

До процеса се стигна, след като Йончева като кандидат за депутат обвини ГЕРБ, че краде пари от санирането по национална програма, а лидерът на ГЕРБ отвърна: Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева”.

Журналистката заведе дело за клевета срещу Борисов, искът е за 20 хил. лв. обезщетение. В предаването „Тази сутрин” Елена Йончева каза, че е сигурна, че ще спечели делото, защото никога не е използвала държавни пари, за да снима филмите си. Тя каза, че ще дари спечелената сума на семейства с репродуктивни проблеми.  

Защитата на Борисов представи днис 73 документа от 2004 до 2009 година, от които ставало ясно, че на Йончева са платени 690 000 лева за филмите, които е правила за БНТ. 

Сред свидетелите в полза на Борисов ще е пиарът на ГЕРБ Никола Николов, който ще трябва да обясни има ли Борисов профил във „Фейсбук” и кой е истинският му профил.

Като свидетел е призован и Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи". Той ще обясни, че е плащал пари на Йончева, а БНТ е пускало реклама.

Делото беше отложено за 5 декември.