Значителна част от мерките в бюджета за 2021 г. – повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. По повод антиковидмерките, те са необходими – добавката от 50 лв. за пенсионерите е да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда от здравна профилактика. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева относно упреците, че управляващата партия „харчи предизборно“ в Бюджет 2021.

Тя подчерта, че постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила.

„Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи“.

Министър Сачева посочи, че са заложени общо 214 млн. лв. по Закона за личната помощ и 85 млн. лв. по Закона за социалните услуги: „Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата „личен асистент“.