„Когато говорим за корупция в България, трябва да направим ясна разлика между усещането и възприятието за наличието на такава и фактите“, заявява социалният министър Деница Сачева в интервю за радиопредаването „Нюзрум“ на Би Би Си.

Като пример за подобряването на ситуацията у нас, Сачева отбелязва, че приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти.

„Проблемът с корупцията не е „непроменим", но е „всекидневна битка", добавя Сачева с уточнението, че се „справяме в момента" и „който вижда нещата в черно и бяло, явно е изостанал от събитията“. По този начин социалният министър отговаря на данните, че „според „Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна сред 27-те страни в ЕС".

В обширен материал на „Нюзрум“ международният редактор на Би Би Си Красимира Хендри разказва за едномесечните протести у нас и за нападенията над журналисти по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ. Не са подминати и скандалите с предполагаемите аудиозаписи на премиера Борисов.

В предаването съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заявява, че „протестите слагат в центъра на политическия дебат тема, която беше забранена от правителството и апарата от проправителствени медии - нуждата от реформа, върховенство на закона и битка срещу корупцията“.

Според международния редактор на Би Би Си Красимира Хендри „премиерът Бойко Борисов е искал да се оттегли, но партийните членове на ГЕРБ не са му позволили“.