Оставям министерството в добро състояние. Това каза досегашният министър на труда и социалната политика Деница Сачева, която предаде папка с документи на Гълъб Донев – новият служебен министър.

Сред документите, които тя предаде, е и пълна информация за всички обществени поръчки в министерството. Сачева каза, че Гълъб Донев е добър професионалист, познат в системата.

„Вярвам, че ще се справи и се надявам, че няма да се поддаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата“, заяви тя и му пожела успех и на добър час.

Самият служебен министър заяви, че основният приоритет, който ще следва в своята работа, ще бъде да се възстанови заетостта, особено след COVID пандемията.

Снимка: БГНЕС

„Повишаване качеството на работната сила, включително и чрез придобиване на нови умения, така че безработните лица и тези, които са дългосрочно безработни да могат по-бързо да намерят работа на пазара на труда“, изтъкна той.

Донев заяви, че това, което е направено добре и работи, ще продължи да се прилага. Онова, което има нужда от корекция, ще бъдат коригирано, така че да може българските граждани да получат най-добрата защита и подкрепа.

„Надявам се и ще покажа в своята работа, че ще работя почтено, прозрачно и професионално“, допълни той.

Деница Сачева посочи, че всички мерки, които са за хората и за бизнеса са обезпечени с касовите плащания до края на месец юни.

„Това са всички мерки „60/40“, „80/20“, „75/0“. Мярката, която е свързана с родители, които трябва да гледат децата си, докато те учат онлайн, също е обезпечена със средства до края на учебната година. Разбира се, тепърва предстои служебното правителство да вземе своето решение как ще продължи тези мерки. Особено важно е това за туристическия бизнес, защото в разгара на туристическия сезон ще има нужда от допълнителна подкрепа именно този сектор, както и секторът на транспорта, които бяха приоритетно подкрепяни с мярката 80/20“, посочи Сачева.