Към 24 януари в подкрепа на затворените бизнеси са изплатени 8 600 000 лева за почти 36 000 работници и служители. Това обяви в Добрич министърът на труда Деница Сачева. Тя беше категорична, че до края на януари ще бъдат изплатени всички дължими суми на заетите в затворените заради ковидмерките бизнеси. 

По думите ѝ почти всички одобрени за обезщетение са получили своите пари за месеците ноември и декември. Тя напомни, че за януари помощта няма да е 24 лв. на ден, а 75% от осигурителния доход на кандидата. Документи за януари ще се приемат от следващата седмица.

"Всички останали ще получат до края на тази седмица своите суми и започваме веднага с поемането на документи за месец януари. Като месец януари вече обезщетенията са 75 на сто от осигурителния доход, а не 24 лв., както е досега. Може би, като грешка отчитаме това, че този път решихме да плащаме директно на работниците и служителите, защото това увеличи обема от работа", каза Сачева.

Общо за подпомагане за ноември и декември са кандидатствали над 42 000 души, на 3000 души няма да бъде отпусната помощ, тъй като не отговарят на условията, отчете социалният министър.

Забавянето на плащанията се получи заради очакването на нотификация от Европейската комисия, имаше и много сгрешени документи и банкови сметки на кандидатите, уточни тя.

Забавянето идвало и от решението обезщетенията да се изплащат директно на работниците и служителите, а не на работодателите, което е увеличило обема на работа.

По повод протеста вчера пред Министерския съвет, на който хора обявиха, че са ги накарали да връщат дневната помощ от 24 лв., Деница Сачева каза, че в социалното министерство няма информация за такъв случай.

"Ако такава жена наистина съществува, нека се свърже с нас и да видим какъв е проблемът", призова министърът.

Тя обяви още, че в сряда кабинетът ще приеме Националния план за заетост. Предвидени са 83 млн. лв. за осигуряване на заетост на 15 000 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!