Директорът на Националния исторически музей да бъде пенсиониран, настоява петиция в интернет. До момента инициативата е подкрепена от повече от хиляда души.

Водата в Плиска продължава да извира, а заедно с нея и споровете, и скандалите.

Мотивите на инициаторите на подписката са, че проф. Божидар Димитров обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици.

„Разсмя ме. Знам, че последните години се организира контраподписка. Обадиха ме се вече няколко организации. Боя се, че ще събера не 400 подписа, колкото са събрали, а 450 хиляди”, коментира от своя страна проф. Божидар Димитров.

Хората продължават да идват в Плиска. Някои от тях вярват в суеверия, а други се вслушват в науката, в лицето на здравните власти, според които водата не е годна за пиене.  

„Никой българин не трябва да употребява храна и вода, които не са проверени. Не може да се говори за божествена вода, ако не е проверена”, заяви проф. Елисавета Петрова

За момента е ясно, че във водата има завишено съдържание на нитрати. А утре ще стане ясно какви микроорганизими има в най-обсъждания кладенец това лято.