Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков издаде заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местността „Авала“ край яз. „Искър“, която е на територията на Държавното ловно стопанство.

Съгласно направените проверки сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Сградата е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, гради и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м.

Строежът е извършен от „Био Майнинг“. Съгласно заповедта фирмата трябва да премахне незаконния строеж. Срокът за доброволно премахване е 60 дни след влизане в сила на заповедта.

Собственикът е длъжен да внесе в район „Панчарево“ план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение незаконният строеж ще бъде премахнат принудително.

Преди близо година след сигнал на общинския съветник Владислав Панев район „Панчарево“ и ДНСК обявиха, че строежът няма разрешително, внесен проект и надзор.

Екипът на bTV Новините видя, че обявената за незаконна триетажна сграда край язовир "Искър" изненадващо е стигнала до почти завършен вид половин година, след като от кметството в Панчарево обявиха, че строежът няма разрешително, а директорът на ловното стопанство беше уволнен.

Въпреки това държавното стопанство, заедно с фирмата, оспориха твърдението, че строежът е незаконен и заявиха, че по-рано на същото място е имало стара работилница и няма ново строителство, а само ремонт.

В разследване на bTV обаче показахмe архивни сателитни снимки в системата на „Гугъл Ърт“ от периода 2010-2020 г., на които не се вижда постройка преди строежа. Новата заповед на главния архитект за премахване на сградата потвърждава, че това е строеж без документи.

Заповедта на арх. Здравко Здравков може да бъде обжалвана.