Тази нощ беше запален кранът, използван при демонтажа на паметника пред НДК. Предполага се, че пожарът, при който за щастие не пострадаха хора, е бил умишлен.

Командното табло на крана почти напълно е изгоряло, огънят е обхванал и гумите, и останалата част от съоръжението. В него е имало и около тон хидравлично масло, което се е запалило и разляло наоколо.

Снимка: bTV

Екипи на МВР извършиха оглед и са в ход следствени действия за установяване на причините за палежа. Тази сутрин представител на фирмата-застраховател дойде, за да се изчислят щетите крана, който струва над 1 млн. евро.

Тази сутрин продължи почистването на алеите след пожара. От фирмата-охранител на обекта заявиха, че най-вероятно по крана е хвърлен коктейл "Молотов".
Палежът ще забави, но няма да прекрати демонтирането на монумента "1300 години България", заявиха от общинската фирма, работеща на обекта.

Преди да бъде използван пред НДК, с този кран са били разчиствани цистерните след влаковата катастрофа в Хитрино.

Снимка: bTV

Демонтирането и преместването на крана може да продължи до сряда, а след това ще бъде издигнат нов. В началото на следващата седмица се очакват резултатите от застрахователната експертиза и следствените действия на криминалистите.

От Инициативния комитет за запазване и възстановяване на паметника се разграничиха от палежа и "изразяват надежда за бързо и успешно разследване на злополучния инцидент." Защитниците на монумента организират нов протест във вторник – 11 юли, от 18 ч.