Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи. Заедно с тези, които са преборили вируса - милион и половина ще са "под защита". Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Целта е през май да се правят по 50 хил. ваксинации на ден.

Ваксинираните за последното денонощие са над 32 хил. души (32 482), а общият брой на всички поставени дози - първа или втора: 877 хиляди (877 124).

Във възрастовата група между 25 и 49 години са поставени най-много COVID ваксини - близо 266 000 (265 618).

Те са следвани от възрастовата група от 60 до 69 години, като там имунизираните са над 210 000 (210 387). От хората между 70 и 79 години ваксинираните са близо 152 000 (152 391). От тези над 80 години с ваксина срещу COVID-19 са 45 000 души.

На този фон фирми надигат глас за облекчаване на мерките в колективи, които вече имат имунитет. В момента в заповедите на здравно министерство не се прави изключение за тях.

Габриела Наскова работи във фирма за издаване на международни студентски карти.

„Екипът ни, всеки един от нас имаше среща с вируса, дали от колеги, дали от близки, дали от познати“, обясни Габриела Наскова, мениджър партньорства и продажби в фирма за студентски карти. Действащите наредбите обаче не предвиждат разхлабване по работните места.

Дори и повечето служители вече да имат имунитет - задължителни са:

- Дистанционна форма на работа, като присъствено трябва да са най-много 50% от персонала;

- Редовно проветряване и дезинфекция;

- Физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м., а при невъзможност – носене на защитна маска за лице;

- Осигуряване на лични предпазни средства в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място – маска за лице, шлем, ръкавици.

„Бяхме много стриктни в началото на пандемията, но лека-полека като всяко нещо, разхлабихме и нямаше проблеми. За момента всички сме здрави, на крака и работим усилено“.

В един от офисите работят около 20 човека, 90% от тях вече имат имунитет срещу COVID-19.

Според д-р Цветелина Великова при постигане на имунитет около 70% чрез ваксиниране или преболедуване на вируса, рискът на пренасяне на COVID-19 e минимален.

„Ваксинираните в много, много малка степен могат да пренасят вируса помежду си. Това означава, че наистина може да бъдат облекчени част от тези мерки. В момента знаем, че Центърът за превенция и защита от болестите на Съединените американски щати имат препоръки, в които казват, че две семейства, в които всички членове са ваксинирани, могат да общуват без предпазни средства. Това разбира се може да бъде приложено и при големи колективи“, заяви д-р Цветелина Великова.

Други фирми, които работят директно с клиенти, нямат избор и се лишават от някои свои дейности – като книжарниците.

„Броят хора създава някакъв дискомфорт, да се следи колко души на определената площ, да се следи за отстоянието, също така не могат да се правят представяния, което за нас е важно, в самите книжарници, на автори на книги“, обясни Светла Йовова.

Главният държавен здравен инспектор в момента е в отпуск и не бе открит за коментар, а от Министерството на здравеопазването единствено припомниха, че действащите правила важат за всички.