Вярвам, че са изключително прости усилията да бъдат въведени тези методи широко в здравната система на България. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV доцент Николай Янев, извършил операцията, която върна лицето на онкоболен пациент чрез 3D принтиран индивидуален имплант.

Тези методи ще спестят милиони левове на българското здравеопазване, добави той.

Това са операции, които се извършват регулярно в последните години не само в световен мащаб, а и в България и далеч не я извърших сам – бях част от един обширен екип от хирурзи, каза Янев. Интересното в този случай е, че съвсем скоро след световната премиера на методите за насочено пациент-специфично имплантиране ние успяхме да осъществим такава операция в България, обясни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Операцията всъщност е реконструкция на лицевия скелет на пациент, страдащ от тежко онкологично заболяване. За целта е използван инженерният капацитет на голям германски концерн, световен лидер в производството в специфични за пациента импланти – такива, които реконструират съвсем точно лицето на пациента и контурите на костната система на лицето, обясни Янев. Проведени са няколко онлайн конференции и използвайки диагностичните скенери на пациента, германският концерн е генерирал виртуален триизмерен модел, въз основа на който хирурзите предварително са направили симулираща онлайн оперативна интервенция. Самата оперативна интервенция клинично продължила 13 часа. Използвани са методи за автотрансплантация на тъкани – от подбедитицата на пациента, за долната лицева трета и възстановяването на костната структура и меките тъкани на лицето.

Сега пациентът се чувства много добре, в пълно съзнание, контактен и раздвижен.

Рисковете са в най-широк спектър и в рамките на около две седмици активно, денонощно хирурзите имат връзка с екипите, които следят пациента. При възникнали усложнения сме готовност да се върнем в операционната, каза доц. Янев.

Вижте целия разговор във видеото: