Ако вносът на руски горива бъде забранен заради войната в Украйна, това може да доведе до поскъпване с около 20 стотинки на колонките по бензиностанциите. Прогнозата е на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива (АБТВПГ).

Снимка: bTV

Ето какви са средните стойности на петрола според Организацията на страните износителки на суров петрол:

  • цената за барел на 9 март е била 124 долара;
  • на 15 вече поевтинява до 102 долара, а на 22 март цената за барел стига 114 долара.

Отразяват ли се тези промени на сумата, която плащаме, когато зареждаме колата си? Справка показва, че преди седмица бензинът е 2,91 лв. литър, днес е 2,90 лв. Въпреки разликите в цените за барел дизелът преди 8 дни е струвал 2,95 лв. за литър. Днес също е толкова.

Снимка: bTV

През последните седмици Юлиян отчита, че клиентите му намаляват.

“Хората карат все по-малко, защото горивото е скъпо - само при необходимост се ползват коли“, заяви той.

„Сега се налага да сипвам за по-малки суми, за да мога да си направя сметка и за другите разходи“, добави клиентът Ивайло Виттек.

Въпреки несигурността експертите са на мнение, че има механизми, с които цените на горивото могат да бъдат намалени - като намаляване на акциза, което ще обсъди ЕС. Това би имало незабавен ефект. Намаляването на ДДС е по-малко вероятно.

„Ако се пипне ДДС на една стока, веднага се почва лавинообразно искане за всички останали значими стоки“, заяви Андрей Делчев от Българска петролна и газова асоциация.

От 9 до 22 март цената на петрола се движи от 102 до 124 долара за барел. През същия период цената на бензина почти не се променя.

„С няколко дни закъснение следва кривата. Затова и при най-високите цени на суровия петрол - 124 долара за барел, цените на дребно бяха по-ниски“, добави Делчев.

По-непредвидими са цените за крайния потребител, ако вносът на руски петрол бъде забранен

„Може да има увеличение с 20 стотинки на колонка“, смята Димитър Хаджидимитров от АБТПВГ.

На крайната цена може да повлияе и ако вpeмeнно се отменят изиcĸвaниятa зa дoбaвянe нa биoĸoмпoнeнт ĸъм бeнзинa и дизeлa.