Третата линия на метрото в София вече пътува до кв. "Горна баня" през кв. "Овча Купел". Новият участък е с дължина 4 км и е с 4 метростанции.

На последната станция "Горна Баня" има директна връзка с влаковете за и от Перник.

"Прави връзка и се влиза директно на жп спирката. Така, че няма нужда хората да ходят чак до Централна гара", обясни инж. Стоян Братоев - директор на "Метрополитен".

Снимка: btvnovinite.bg

"Обновихме и почти всички големи булеварди тук, построихме 3 паркинга за 700 автомобила. Следващите стъпки по разширението на метрото се очакват в края на годината", заяви и кметът на столицата - Йорданка Фандъкова.

Според нея е важно строителството на метрото да не спира."Не разбирам политици, които призовават за това да не се продължава метрото", посочи тя.

Снимка: btvnovinite.bg

В тези думи на столичния кмет се разпозна общинският съветник Борис Бонев. Причината - спорът до къде да стигне първо метрото - до "Студентски град" и в ж.к. "Витоша" или до Околовръстното и Симеоновския лифт.

"Хубаво е да има общински съветници с амбиция тогава, когато няма кмет с амбиция. Лобските проекти за проектриране на метрото до мол и мебелен магазин, при положение, че това е в полите на Витоша, аз няма да приема", заяви Борис Бонев.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато текат дискусиите - за първи път от началото пандемията, столичният транспорт отчете увеличение на ползващите метро. Очакванията са 4 нови  станции да обслужват около 50 000 пътника.