До три месеца се очаква да бъде избран изпълнител за новата билетна система в столицата. Тя ще даде нови възможности за купуване на билети и ще въведе видеонаблюдение в обществения транспорт.

Една от възможностите, която ще даде тикет системата на пътниците, е да си купуват билет и с мобилния телефон. Това може да стане чрез приложение, с което на телефона си ще получаваме код. Именно този код ще проверяват и контрольорите в градския транспорт. 

Новата система ще позволи таксуване на пътиците и чрез банкова карта – кредитна или дебитна. Пасажерите ще могат да зареждат картата си за пътуване и през сайта на Центъра за градска мобилност, а не задължително да отиват до гише.

Сега някои нередовни пътници дупчат билет едва когато видят контрольора. Трудно е да се глобят, защото в момента на проверката уж са изрядни.

С видеоноблюдението виновният няма да може да се скрие. „Тогава ще се провери кога се е качил, колко спирки е пропътувал и кога перфорира превозния документ”, обясни Пиринка Бурова, контрольор.

Нововъведенията няма да заработят скоро. Тепърва комисия ще избира изпълнител от 10 участници в състезанието. От Центъра за градска мобилност допускат, че процедурата ще се обжалва. Затова едва ли и през 2019 г. системата ще заработи.

Изградена веднъж обаче, ще има повече справедливост. „Таксуването ще може да бъде базирано както за време, така и на разстояние”, посочи Христиан Петров от Центъра за градска мобилност.

Снимка: btvnovinite.bg

Тикет системата ще струва 88 милиона лева. Перфораторите първоначално ще останат, докато се тестват нововъведенията, после ще бъдат премахнати.