Близо 2000 са новите случаи на коронавирус у нас. Над 4000 ще посрещнат празника в болница заради вируса.

Пациентите и медиците в едно от COVID отделенията ще са на празника извън домовете си.

Две седмици след като я приемат Надежда Димитрова вече не само диша, но и пее. Благодарна е на екипа в болницата и за грижите, и за това, че е жива. 

“Дойдох без говор и без вървеж, благодаря на всички, които положиха грижите да ме изкарат до това положение. Нямам думи да се отблагодаря. Това, което е срещу мен, това е моето злато“, споделя жената.

Така тя нарича Даниела, която още при втория пик на епидемията става доброволец в болницата. Извън нея – учи Спешна медицина. 

„Помагам на сестрите, на лекари, помагам на санитари, всичко се прави. В университета ни учат, че в медицината няма празник“, казва Даниела Багета, която е доброволец в УМБАЛ "Св. Анна" в София.

На празника Радослав ще се види със семейството си на телефона, както всеки ден, откакто е в болницата.

По думите на медицинската сестра в отделението Бъдни вечер се посреща като всяко дежурство – с грижи за пациента.

„Екипът ще бъде на ниво. Ще се почерпят по едни бонбони и едно кафенце за отскок, ще хапнат нещичко и ще продължат дежурството“, казва Галина Ангелова, медицинска сестра в УМБАЛ "Св. Анна" -София.

„Доста натоварено независимо дали е в делник или в празник с много болни, с много тежки случаи. Ние работим в името на пациентите. Трябва да благодарим на нашите семейства и да им се извиним за моментите, когато не сме били до тях“, споделя Елеонора Стаменова, лакар-специализант по белодробни болести в УМБАЛ "Св. Анна".

В Университетската болница "Света Анна" Бъдни вечер посрещат над 120 пациенти с коронавирус. Те ще бъдат обгрижвани от десетки медици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!