Всички общински училища в София вече са с изградено видеонаблюдение. През 2021 г. към системата за видеонаблюдение са включени последните пет училища – 65. ОУ в район „Искър“, 152. ОУ в район „Витоша“, 24. СУ в „Подуяне“, 202. ОУ в „Панчарево“ и гимназията по селско стопанство в „Овча купел“.

Това са данни от доклада на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за предприетите действия в сектор сигурност през 2021 г., които бяха докладвани на сесия по сигурността на Столичния общински съвет.

„През 2021 г. поставихме общо 240 нови камери. В системата за видеонаблюдение са включени Южния парк, парк „Дружба“, парк „Герена“, парк „Гео Милев“ и градина „Иван Вазов“, Ларгото при църквата „Св. Петка Самарджийска“ и зони от кв. „Факултета“, посочва в доклада Фандъкова.

В процес на реализация е включването на още пет зони, сред тях такива в кв. "Димитър Миленков“, кв. „Абдовица“ и в районите „Нови Искър“ и „Кремиковци“.

Чрез системата за видеонаблюдение на Столична община през миналата година са установени 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни произшествия и др. Над 520 са записите за откриване на нарушители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция. 

Системата за видеонаблюдение на Столична община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за управление и контрол на трафика на Столична община и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР.

През миналата година на територията на София са проведени 2880 публични мероприятия, като най-голям процент от тях – 36%, са протести по Закона за събранията, митингите и манифестациите. При тях дирекция „Сигурност“ на Столична община работи в координация със СДВР.

"През 2021 г. са осветени над 300 пешеходни пътеки и в момента в центъра на града те са с допълнително осветление. През тази година продължаваме с работа за допълнително осветление на пешеходните пътеки в широкия център. През миналата година са обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители. По този начин се гарантира видимостта към тях и се ограничава неправилното паркиране", се посочва още в доклада. 

Осъществени са множество промени в организация на движението в града, с които да се намалят конфликтните точки и пътно-транспортните произшествия. В момента стартира промяна на организация на движението на бул. „Черни връх“ и бул. „Дж. Баучер“, където ул. „Златен рог“ става еднопосочна към бул. „Черни връх“, увеличават се местата за паркиране и се намаляват конфликтите. Следващият етап включва обособяване на „защитни острови“ в рамките на пешеходната пътека към храм „Въздвижение Св. Кръст Господен“, като се запазят четирите ленти за движение по бул. “Черни връх“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!