В Софийския градски съд е постъпила молба от Евелин Банев-Брендо, с която иска да изтърпи в България постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния.

Вчера стана ясно, че Банев е отишъл с адвокат пред Централния софийски затвор около 7:30 ч. сутринта, за да се предаде. Там той беше задържан и предаден на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

У нас Брендо има присъда от 6 години лишаване от свобода за участие в престъпна група и пране на пари, придобити от трафик на наркотици. Присъдата е затвор при строг режим и е приведена в изпълнение считано от понеделник, 24 юни.

Освен това обаче той има и още две осъждания – 20 години в Италия и 10 години Румъния, отново заради дрога по аферата „Кокаинови крале“. Тези наказания не са изпълнени и сега Банев настоява да ги изтърпи у нас.

За да се случи подобно нещо, трябва да има съгласие от властите на двете държави. Ако такова бъде дадено, присъдата ще бъде адаптирана според правилата у нас.

Кой е Евелин Банев-Брендо?

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама души по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.