Пенка Георгиева  от Мездра, която е дарила всичките си спестявания от 10 хиляди лева  за паметник на Васил Левски, е превърнала дома си в музей на Апостола на свободата.

Снимка: btvnovinite.bg

В него Левски е навсякъде – гледа ни от портрет, нарисуван от приятелка, до него неизменно е Ботев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като стана сутрин, пак така – поглеждам портретите, после си се помоля и тръгвам пак за работа”, казва Пенка.

Първия си дарителски жест жената направила в зората на демокрацията. Дарила цялата си заплата за паметник на Горуня в родно му село Горна Кремена.

„Моят мъж казва: „Ти днес си взела заплата”. Да, казвам, взех и цялата я дарих. До този момент винаги ме водеше на ресторант и като разбра какво съм направила, каза: „Дотук”, и никога повече не ме заведе на ресторант. И оттогава все някакви такива дарения съм правила, но най-голямото дарение е за паметника на Апостола.

Снимка: btvnovinite.bg

Битката за паметник на Апостола в Мездра започва през 2012 г. Искала и в малкото градче да има място, отредено на великия българин. Спомня си, че тогава децата ѝ я поканили да отиде с тях на море, но тя отказала.

„Казвам: „Не, нямам пари”. И като се върнаха, аз вече бях решила, че всичко, което имам, го дарявам за тази кауза, до стотинка. Това съм спечелила с честен труд за 42 години трудов стаж. Това е всичко, което съм имала до стотинка. Нали знаете Апостола как казва: „Дела трябват, а не думи”, категорична е Пенка.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори голямата ѝ внучка Ива я подкрепила в начинанието.

„За Бабинден госпожата казала на децата да напишат нещо за бабите си и моята внучка ми посветила едно стихотворение. Моята баба е много добра, но си има тя мечта голяма, много трудно постижима, в града ни паметник на Левски да има, та всяка година цветята пред него да са стотина”, споделя Пенка. 

Казва, че на Дякона сме длъжни и днес.

„За тази отчетност, която записва до стотинка в тефтерчето си, а ние сега ги  пилеем за какво ли не и не даваме точен отчет за сметките, а във всеки кабинет виси портрета на Апостола, но зад гърба им. Аз казвам –  там, отпред, да го гледат. Да бъдем единни, да работим за майка

България, децата ни да останат в България и да работят за нейния велик и достоен български народ”, допълва жената. 

Снимка: btvnovinite.bg

На всеки голям празник тя развява на двата си балкона родния трибагреник, подарява и на приятели.

„Като видя, че е изпокъсано, изподрано, че се веят едни парцали, казвам: „Веднага ги свалете”. Това не е нашата национална гордост и самочувствие, веднага подарявам. Трябва да се гордеем с тая нашата история, с нашите славни герои, защото, както казва великият Николай Хайтов: „Изтървем ли България, изтървали сме всичко”, посочва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

С академик Николай Хайтов е свързана и следващата патриотична кауза на Пенка от Мездра – да помогне градчето да се сдобие  с паметна плоча на писателя, посочил къде е гробът на Левски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!