България се придвижва с 21 позиции напред и заема 91-ва позиция в годишната класация на "Репортери без граници". Докладът на неправителствената организация беше обявен в Световния ден на свободата на медиите.

В доклада на организацията се отбелязва, че смяната на правителството у нас е дала надежда за подобрение на ситуацията, макар много медии да остават собственост или контролирани от олигарси. Заплахите за физическото насилие срещу журналисти са намалели, смятат от „Репортери без граници“.

Тази година Гърция заема непрестижната 108-а позиция заради убийството на известен разследващ журналист през април миналата година. Южната ни съседка е изпреварена от Украйна, която е на 106-то място, а Русия е класирана на 155-то място от 180 държави и територии.

"Отличници" по свобода на медиите остават северните страни – в челната тройка са Норвегия, Дания и Швеция.

България вече е заместена от Гърция на последната позиция в Европа. Критериите на "Репортери без граници" са променени. Оценителите тази година са взели предвид нововъведени въпроси, свързани с политически, правен и икономически контекст.

„Смяната на правителството на Бойко Борисов е положителна новина за свободата на медиите. Тази власт поддържаше опасна система за прозрачността в медиите, налагаше безнаказаност на престъпленията срещу журналисти. Разбира се, съществува и надеждата, че правителството на Кирил Петков ще доведе до промяна“, заяви Павол Салай, шеф за "Европа и Балкани" в „Репортери без граници“.

Едни и същи експерти ли оценяваха страната ни миналата и тази година?
 
Никога няма да разкрием кои са оценителите, това е конфиденциална информация.

Защо България остава в дъното на класацията сред европейските страни? 

Защото част от медиите продължават да са под контрола на олигарси, а техните интереси далеч не са свързани с независимостта на журналистите.

Медийната ни свобода не може да бъде наложена отвън, коментира деканът на журналистическия факултет у нас.

„Напредъкът, отчетен от „Репортери без граници“ е светлина в тунела, но също е не по-малко важно е вътрешното усещане на журналистите, които често сравняваха средата с плуване в сярна киселина и точка на пречупване“, добави деканът на ФЖМК в СУ проф. Веселина Вълканова.

Българските медии трябва сами да реагират срещу външни влияния и намеси, коментира още Вълканова.

Според "Репортери без граници" най-спешните проблеми за решаване в България са осигуряване на качествена правна защита за журналисти, независимост на Съвета за електронни медии, политическа воля за свобода на словото, но не само от управляващите, а и от опозицията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!