Традиционни студентски бригади дават възможност на бъдещите висшисти да припечелят пари през лятото. В Мездра обаче тази година интересът е изненадващо слаб.

Кристина следва трудотерапия. За втора година е в бригадата, почиства и боядисва бордюри.

„Записах се, защото така мога да помогна на родителите си, на нашия град, за да стане малко по-добър, да идват повече млади хора”, мотивира решението си студентката. 

В най-силните си години бригадата е наброявала сто души. Това лято обаче са се записали само 15 души - сред тях само само трима са представители на силния пол.

На една улица младежите асфалтират, a на друга девойките метат.

„Перфектна закалка получават, друго е те да си изкарат парите, друго е мама и тати да ги дават”, категоричен е ръководителят на бригадата Валентин Генов. 

Ниският интерес обаче подсказва, че повечето младежи или са предпочели да си почиват, или да търсят алтернативна работа на морето.

Някои като Лора са били напът да си тръгнат още на старта – заради жегите. „Трудно е, в смисъл готови сме да се откажем веднага, но аз реших, че ще пробвам още една седмица и каквото стане, и издържа, да, герой, и вече ми харесва”, казва тя.

По договор заплащането е минимално, но най-трудолюбивите ще си тръгнат с поне 600 лева.  Част от младежите планират да инвестират парите в почивка, други - в обучение.