Трогателна история от Добрич – дете с аутизъм рисува картини, а средствата от продажбата им помагат за неговото лечение.

Рисунки на 16-годишния Неди вече има в домовете на десетки хора от цялата страна. Момчето е било на три години, когато му поставили диагнозата аутизъм. Докато бил малък, като всяко дете, и той обичал да рисува – къщи, дървета, реки. Преди около два месеца обаче вместо блокче за рисуване, изведнъж поискал да купят платно.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Пожела да му взема боички и дойдохме вкъщи, и си направи един фон, и започна напосоки да драска. Бях забелязала, че три или четири дни преди това гледаше клипчета и снимки. Той вижда нещо и си го пресъздава по свой начин“, обясни майката на момчето Камелия.

Постепенно драсканиците започнали да придобиват форма и то на цветя: „Неди най-много обича да рисува цветя и то негови си цветя, по негов си измислен начин. Например, маргаритката не е бяла, а ще е червено с бяло, слънчогледът няма да е жълт, а кафяв с някой друг цвят. Използва повече ярки цветове, да може по тоя начин да се изрази“.

Снимка: btvnovinite.bg

По съвет на приятели, и малко на шега, Камелия  направила страница във „Фейсбук“, където показва нарисуваното от Неди. Картините се продават, а с парите  ще се покриват разходите за терапията. 

Посещенията при терапевтите засега са преустановени, но майка му ежедневно работи с него.  А докога Неди ще продължи да рисува? Знае само той.