Прецедент в строителството на пътища – нова улица блокира достъпа до гаражите на жители на село Костенец. Тротоарите на пътя са направени така, че хората дори не могат да си отворят вратите.

От Oбщина Костенец обещаха да оправят проблема преди официалното приемане на пътя, който е по eвропроект за близо 6 млн. лв.

След строежа на пътя един от гаражите в района осъмва на кръгово кръстовище. Нивото му се оказва почти метър под това на новия тротоар. Така достъпът на автомобил в двора става невъзможен.

Снимка: btvnovinite.bg


На кръговото кръстовище има и друг блокиран гараж – плочките на тротоара са 6 сантиметра над нивото му. Това се случва въпреки молби достъпът да остане, разказва собственичката Йорданка Кьовторова.

„Бяхме възхитени, че почва нещо да се прави, че ще име проект. Нашият гараж изобщо не може да се отвори. Децата идват, ползват гаража, сега не може да се ползва. Може ли така, да иска човек, може ли да пожелае такова нещо“, попита жената.

Снимка: btvnovinite.bg

И още един проблем – кръговото кръстовище е необичайно тясно и автобус трудно взима завоя, разказват хората.По думите им тротоарът е по-широк от улицата. bTV се свърза и със селския, и с общинския кмет на Костенец за проблема. 

„Проектът е в работна фаза, не е приключил, така че всичко, което притеснява хората, ще бъде отстранено“, отговори кметът на село Костенец Любка Кацарова.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ако има пак забележки, фирмата, която изпълнява, дори и за наша сметка, те ще бъдат отстранени“, категоричен беше кметът на Община Костенец.

От градската управа твърдят, че няма проблем с ширината на кръговото, а собственикът на единия от двата засегнати гаража е дал съгласие да бъде блокиран. Що се отнася до другия:

„Тези плочки трябва да улегнат хубаво. Трябва тепърва да се мине с виброплоча, която да им свали нивото с поне 6-7 сантиметра надолу, на места, където е необходимо“, уточни главният инженер на общината Радослав Стоилков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според специалисти, обаче, при вече наредени плочки е много трудно нивото да слезе с 6 сантиметра. При подмяната на стар тротоар, то се сваля и трамбова преди да се наредят плочките, а не след това, каза за bTV независимият архитект Филипа Гугучкова. 

От Oбщина Костенец все пак обещават да оправят проблема до декември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!