На летище „Враждебна“ кацнаха „Спартаните“, които прибраха спасителите от ПСС към БЧК, заедно с петте кучета, които откриха и спасиха няколко оцелели под развалините.

Oт първите часове след серията опустошителни земетресения досега са осъществени седем полета на Военновъздушните ни сили.

Българските герои бяха посрещнати емоционално - с аплодисменти и питка с мед и сол. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и екипът на bTV също ги приветстваха с "Добре дошли". Спасителите ще разговарят първо с психолог заради тежките гледки, на които са станали свидетели през последните дни.

„Живи и здрави сме. Стискаме палци да бъдат намерени и други живи хора, пожелаваме кураж. На място преживяваш голям шок, не може да се опише с думи Такива гледки си виждал само по филмите. Хората ни гледаха в очите и се молеха да открием близките им", разказа ексклузивно пред bTV спасителят Стефан Георгиев.

Изпратихме четири тона хуманитарна помощ

А тази сутрин същите военни самолети транспортираха четири тона хуманитарна помощ и още спасители, както и строителен инженер.

България изпрати одеяла и спални комплекти, осигурени от Българския Червен кръст. И командирова още спасители, които да търсят затрупани хора.

„Днес изпращаме хуманитарна помощ, която се изразява в одеяла и спални комплекти, която тежи повече от четири тона, както и екип, който да подпомага турските колеги при извършването на спасителните работи“, коментира пред bTV директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Александър Джартов.

Българските пожарникари и спасители от „Червения кръст“ са спасили трима оцелели – дете на 4 години, жена и възрастен мъж.

Военновъздушните ни сили са в постоянна готовност да изпълнят още мисии, а според исканията на турската страна се координира всеки един полет, уточни началникът на отбраната.

„Наистина тренировките и ученията си струват! Трябва да бъдем горди с нашите спасители, с нашите медици, с летците, с наземния персонал, да бъдем горди, че институциите работят и можем да окажем помощ на нашата съседка“, коментира адмирал Емил Ефтимов.

Още в първите часове след бедствието на борда на военните машини се качиха спасители от звеното за „Аварийно спасяване“ с няколко тона техника. 14 от тях се прибират, но други 8 заминаха.

„Строителният инженер и неговият екип действат за укрепване, за да могат безопасно да влязат спасителните екипи, инженер и строители са обучени да правят тунели и да изкарват хора от руините“, коментира Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“.

В готовност да излетят в следващите дни са и медици от няколко болници.