Заради предстоящото европредседателство скачат цените на хотелите в София. Нощувките се вдигат с до 25% от 1 януари.

Невиждан бум на строителството на хотели в столицата има през изминалата година.
Не 13%, а 13 пъти повече са започнатите и реконструирани хотели.

Това са 170 хиляди квадратни метра нови или цялостно ремонтирани стари бази или между 2000 и 3000 допълнителни стаи.

На този фон през 2017 г. има 15% ръст на нощувките в столицата и 20 на сто увеличение на приходите от спане.

Един от най-новите столични хотели от скоро посреща гости близо до летище „София”. Само за няколко месеца там отчитат над 60% заетост и ръст на клиентите, покрай увеличаващите се нискотарифни полети. Вдигат цените, но обещават по-добра услуга.

"Даваме ранни закуски, които започват още от 3 сутринта, заради полетите. Т.е. в хотелиерството мислим за алтернативни начини за представяне на продукта на гостите и по този начин да е оправдана по-високата цена", обясни Светослав Панев, мениджър на хотел.

От години ръстът на туристите в София е постоянен – тази година са минали над милион и половина посетители. Никога досега обаче не са се строили толкова хотели наведнъж, а хотелиерите бързат да станат готови за новата година.

През първите 6 месеца на годината хотелите в София трябва да поберат над 22 хиляди чуждестранни гости, които идват за 265 официални срещи за европредседателството.

България приема председателството на комисията на Европейския съюз. Това е една от основните причини. Другата е, че в София няма достатъчно хотели висок категориен клас, каза Петър Климентов, Регистър за ново строителство и реконструкции.

От това как се представим като председатели на Европейския съвет зависи тези нови хотели да не останат празни след края му.

"Много хора ще опознаят страната покрай делегациите, така че ако техните срещи дадат резултат, това ще доведе още хора в София”, коментира инвестиционният консултант Деян Тодоров.

Европредседателството привлича платежоспособните клиенти, затова най-търсени са високата категория хотели 4 и 5 звезди. Очаква се това косвено да се отрази добре и на други сектори като ресторантьорския бранш и търговията.