Водата в Ботевград покрива изискванията за качество, като единствено в част от пробите е установена завишена мътност. Това съобщиха от РЗИ-София област, след като преди дни Сдружение „За чиста вода“ обяви на пресконференция, че има проблеми с качеството на водата в града.

Според организацията в направена от тях проба лаборатория е установила наличие на ешерихия коли. „От лабораторните анализи на всички 21 контролни проби, както и на пробата от жилището, посочено в сигнала на сдружението, не се установи наличие на ешерихия коли и на ентерококи“, подчертават от здравната инспекция.

В позицията си, изпратена до bTV от РЗИ отбелязват, че твърденията за замърсена вода се основават само на две проби от едно и също място, при това – анализирани в лаборатория, която и от сдружението признават, че не е акредитирана „за много неща“.

„Във всички проби има остатъчен хлор със тойност 0,1-0,3 mg/l, което доказва, че питейната вода, подавана във водопроводната мрежа на града, е преминала през съответните пречиствателни станции, като същата е пречистена и безопасна за човешкото здраве“, подчертават от РЗИ – София област.