Скоро Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще имат право да ни уведомяват за карантина по телефона, с есемес или по имейл. Това предвиждат промени в Закона за здравето, които депутати приеха на първо четене.

Причината е нарастващият брой на новозаразените с коронавирус и техните контактни лица, които здравните инспектори не смогват да уведомят с лично връчени предписания.

В началото на този месец съпругата на Любомир Ковачев дава положителен тест за COVID-19. Изолира се у дома, а като контактни от първа линия – на карантина подлежат и той, и детето им.

„След като отидох при моя личен лекар да ми издаде болничен, той ме попита кога са ми наложили карантина. Аз му казах, че никой не се е свързвал с нас – ние сме се карантинирали по наше желание“, разказва Ковачев.

Налага се да отиде на място в Регионалната здравна инспекция, за да получи предписанието си за карантина – без него не може да получи болничен за десетте дни, в които не е бил на работа, но и не е бил болен.

„Заварих нормални хора, които се опитват да свършат огромен обем от работа. Аз съжалявам хората, защото те нямат физическата възможност да се справят. Те могат да обработят 100 случая, те им идват 1200. Те или трябва да са 100 пъти повече, или да се смени нещо“, коментира Любомир Ковачев.

От Столичната регионална здравна инспекция са категорични – промяната в закона ще улесни работата им.

Според данните в единната информационна система карантинирани само в София са 91 хиляди души.

Предписанията за карантина се връчват 90 служители – 64 на РЗИ и 36 доброволци от системата на МВР.

От Столичната здравна инспекция казаха за bTV, че има изготвен механизъм, по който уведомленията да се изпращат. Какво ще пише в есемесите все още се изяснява.