Иронична реакция на руското посолство във „Фейсбук“. Оттам коментират думите на бившия шеф на Държавна агенция разузнаване Атанас Атанасов, който преди дни видя в уволнението си „дългата ръка на Кремъл“.

„Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държавата ведомства. (...) Напомняме, че Русия е отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с груба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции. Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро“, посочват от посолството.

Служебният кабинет освободи Атанасов от поста му в сряда.

„Основната причина за освобождаването ми е дългата ръка на Кремъл и координираните действия с един известен бизнесмен, с много влияние, който може да има връзка с Кремъл. (…) За съжаление, през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура“, коментира тогава той.

В края на май пък Димитър Георгиев, който беше отстранен от ДАНС, също в прав текст заяви, че причината за това е операцията по залавянето на руски шпиони у нас.