Ден, след като в редовния си доклад за правата на човека Държавният департамент на САЩ разкритикува ситуацията с гражданските свободи, правосъдието и медиите в ред държави, сред които – и България, посолството на Руската федерация у нас отговори с ироничен коментар в социалните мрежи.

„Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод «неспазването» на човешките права в редица страни по света, в частност, в такива като Русия и България. В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони“, пише в статуса (правописът е запазен).

Според руските дипломати този документ е „много полезен, особено за тези, които така или иначе са причастни към създаването му и получават за своя труд достойно възнаграждение. Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработица в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение“.

Те посочват, че в доклада не разбираме каква е ситуацията с човешките права в САЩ и затова дават линк към изследване, поръчано от китайското правителство, в което се описват „некомпетентно справяне с пандемията“, „расова дискриминация“, „социално неравенство“ и „хуманитарна катастрофа“.

До момента официален български коментар на критичния американски доклад няма.