Руският опозиционер Николай Кобляков поиска политическо убежище в България. Активистът, който е под домашен арест, е изпратил молба до президента Росен Плевнелиев. В нея като аргументи е посочил заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава.

"Искам да защитя правата си по всички възможни начини, предоставени от българската Конституция. За съжаление, аз съм в истинска опасност - виждаме какво прави Русия не само с мен, но и с още други невинни хора. Давам си сметка, че в този момент българското правителство е изправено пред много трудности свързани с Русия", заяви той.

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли, при кацането му с полет от Париж. Няколко дни по-късно бе освободен със забрана да напуска страната.

На 1 септември обаче, след официално искане от Русия за екстрадиция, Софийски градски съд му наложи мярка за неотклонение “домашен арест”, докато приключи процедурата по екстрадицията му.

Опозиционерът е издирван от Интерпол с червена бюлетина, тъй като руските власти трябва да му предявят обвинение за “мошеничество”, извършено през 2004-2005 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!