Съда остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка задържане под стража на Николай Кобляков. Руския опозиционер остава под „домашен арест".

По-рано в понеделник Софийската градска прокуратура внесе искане за задържане на руснака. Причината е искане за екстрадацията му от Русия.

Кобляков се явява за втори път пред Темида. След като преди месец съдът го освободи от ареста с мярка за неотклонение „подписка". Николай Кобляков беше задържан на летището в София по линия на Интерпол. Той е издирван от руската прокуратура по подозрение, че незаконно е присвоил имущество за милиони долари.

Николай Кобляков е основател на организацията „Свободна Русия", която от години протестира срещу президента Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници.

„Всичко е в реда на нормалното, на законодателството. Не съм изненадан, че съм днес тук. Причината, поради която Русия иска моята екстрадация, е нелепа - че незаконно съм присвоил имущество”, коментира Кобляков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!