Нужни са над един милион лева за ремонта и запазването на уникалния храм-паметник "Рождество Христово" в Шипка.

12-тонната камбана на храма не е бита повече от година заради силните вибрации.

"Буквално е опасно, защото понякога падат огромни късове. Аз съм бил свидетел как един къс килограм - килограм и половина, който се отрони отгоре", споделя игумена отец Борислав.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 18 години  е извършен ремонт. Той обаче само скрива истинските проблеми.

"И са запечатали всичката влага, която е проникнала в тухлената зидария. Тази влага върши своята работа през годините и дефакто вече имаме цели парчета от корнизите, които са паднали", обяснява арх. Петър Влахов, епархийски съветник.

Храм "Рождество Христово" е построен преди 120 години и е посветен на героите от руско-турската освободителна война. Той е паметник на културата от национално значение. За тежкото състояние на камбанарията е поискана помощ от държавата, но се разчита основно на даренията на вярващите.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 400 са рушащите се църкви само в старозагорско. Митрополията вече ремонтира по-малките със собствени средства, но нужните над 1 милион лева за храм "Рождество Христово" са непосилни за бюджета им.

Ако искате да помогнете в спасяването на този паметник на културата, дарителската сметка е:

BG84STSA93000005734285

Фонд "Църкви и манастири", Старозагорска митрополия

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!