Русе се сдоби с първата си люлка за деца в инвалидни колички. Съоръжението бе осигурено чрез дарителска кампания, а общината предостави терен за монтирането му. Люлката е поставена на детска площадка в Парка на младежта, където децата с увреждания ще могат да се забавляват заедно с връстниците си.

Кампанията е подета от група русенци, които искат да помогнат на специалните деца. Само за два дни са събрани нужните 5000 лв., но хората продължават да даряват. С допълнителните средства са закупени още няколко съоръжения, които да се ползват от децата с увреждания.

Снимка: Емил Димитров

„Много деца в инвалидни колички досега са нямали възможност да се люлеят или да използват други съоръжения на детските площадки в Русе. Сега за първи път ще играят на детска площадка истински, заедно с другите деца“, казва инициаторът Иван Белчев от сдружение Ruse Go.

Снимка: Емил Димитров

Люлката е направена така, че от едната й страна има две седалки за две деца, а от другата се качва дете в инвалидна количка, която се обезопасява с колани. За Снежинка Захариева, която е майка на дете с увреждания, това е първата възможност синът й Любчо да се люлее.

Снимка: Емил Димитров

„Има детски площадки за здравите деца, има уреди за тях – пързалки, люлки, но за деца в инвалидни колички няма достъп да се забавляват. Обикновено нашите деца стоят отстрани и гледат другите деца как се забавляват“, казва Снежинка Захариева.

Снимка: Емил Димитров

През пролетта до детската площадка ще бъде оформена и зеленчукова градина. В нея децата в инвалидни колички ще се грижат за свое растение, за да се радват наесен на собствена продукция.

Снимка: Емил Димитров