Университетската болница в Русе се сдоби с ново отделение по хемодиализа. Средствата за изграждането му са дарени от канадския милиардер от български произход Игнат Канев.

Той присъства на освещаването заедно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Снимка: btvnovinite.bg

143 пациенти на хемодиализа ще се радват на нови условия и модерна апаратура в болница „Канев” в Русе. Отделението бе изградено с дарение от половин милион лева, направено Канев и семейството му.  94-годишният предприемач приема това за своя мисия.

„Да работим и да се грижим и да помагаме на ближния си. Затова Господ ме е докарал да дойда отново в моя роден край и да помогна каквото мога, и то не е първи път, няма да бъде и последен път”, сподели той.

А лекарите в болницата изказаха своята благодарност за дарението и обясниха, че благодарение на него други ще получат шанс за живот.  В отделението има и нова апаратура, закупена със средства от здравното министерство. Тя е на стойност 600 хил. лв.

По думите на министър Ананиев правителството е отпуснало близо 5 млн. лв. за захранването на 29 центъра за хемодиализа в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента Игнат Канев е дарил 2 млн. лв. на болницата в Русе. Предстои и заведението да получи още един подарък – модерна линейка.