Държавният глава Росен Плевнелиев назначи с указ доц. д-р Румяна Коларова за секретар на Президента по връзки с гражданското общество, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Доц. д-р Коларова е родена на 10 юни 1956 г. Завършва „Философия" в Софийския университет „Св. Климент Охридски" със специализация „Социология". Защитава докторска дисертация на тема „Понятието политическа сила в съвременната политическа теория".

Румяна Коларова е доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра „Политология" и директор на магистърска програма „Европейска интеграция" в Софийския университет. Преподава „Сравнително европейско управление", „Методи на сравнителния политически анализ", „Теория и история на прехода", „Политически процес в ЕС". Специализирала е в Лондон, Флоренция и Ню Йорк.

Автор е на над 50 научни публикации и повече от 300 публикации в периодичния печат. Председател е на Управителния съвет на „Център за изследвания и политики за жените", член на УС на Българската асоциация по политически науки.